H.Blin & Co 1996, Magnum

Ett utav de viner vi öppnade på champagneprovningen den 24/2 2018 var en butelj från producenten H.Blin & Co. Buteljen ropades in på auktion under hösten till ett pris utav ca:2500kr. 1996 är ett utav de allra bästa åren i champagne och förutsättningarna för att vinet skulle vara bra fanns där mycket tack vare årgången. Det som talade emot att detta skulle vara ett ”stort” vin var den stora andelen Pinot Meunier som utgjorde hela 50% av vinet. Andra delen bestod av druvan Chardonnay. 

Druvan Pinot Meunier brukar man säga står för frukten i en champagne, det brukar dock vara en druva som inte lever så länge och det brukar inte vara en druva man har så stor andel utav i en prestigechampagne om man nu har Pinot Meunier alls i sin prestige. H. Blin Millésime räknas inte till de stora prestigechampagnerna ska tilläggas. 

Vinet överträffade faktiskt mina förväntningar och det föll inte alls platt i gommen som jag trodde det skulle göra. Visst att citrus och de omogna nektarinerna i doft- och smakpaletten inte alls fanns där. Frukten var mer åt äppelmos, torkad frukt och fikon. De små mjuka bubblorna gjorde vinet elegant trots att Chardonnaydruvan fått utvecklas till burdus smakupplevelse. 

Det generella är nog annars att H.Blin där innehållet är lika dela Chardonnay och Pinot Meunier bör drickas förhållandevis ungt. Och skulle jag nu ha några 96:or magnum kvar av detta vin så kommer den avnjutas en vacker sommarkväll detta året.  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *