Ring klocka ring…..

2019 väntar runt hörnet och nu är det bråda dagar att planera mat och dryck. Vi har satt ihop några mat & vinförslag. Vinerna finns på många Systembolag men för att vara säker på att det finns just på ditt Systembolag kolla på deras hemsida. 

Till fördrinken/förrätten:

Inled festen med torr champagne. Det finns något speciellt med champagne, kvalitén på vinet är oftast prima men det är också känslan som kommer med att dricka champagne som gör det så speciellt. Det är lite lyx och flärd samt att när det tas fram en butelj champagne känner jag att nu unnar jag mig något utöver det vanliga.

Gott till fördrinken är salta chips med crème fraiche, hackad rödlök och löjrom. Att man sedan fortsätter med samma vin till förrätten är absolut inget fel. Varför inte en lax- och skaldjursbakelse? 

Taittinger Brut Réserve

Nr: 7422

Pris: 405kr

Se här vilka 367 Systembolag som har detta vin.

Till fördrinken/förrätten:

Ett bra alternativ är detta mousserande vin från Nya Zeeland som är tillverkat på samma sätt som man tillverkar champagne. Här används den så kallade ”champagnemetoden” som går ut på att man jäser vinet en andra gång i butelj. Detta vin är dessutom gjort på de välkända druvorna Chardonnay och Pinot Noir som är två utav de tre vanligaste druvorna i Champagne. Vinet har samma nivå av sötma som i en Brut champagne, något mer kraftig då delar av vinet fått genomgå en kortare tid på ekfat. 

Samma typ av snittar och förrätt som till champagnen fungerar alldels utmärkt. 

Gardo & Morris Brut

Nr: 7928

Pris: 120kr

Se här vilka 70 Systembolag som har detta vin.

Till varmrätten:

Detta vin är kommer från området Napa Valley och är gjort på druvan Merlot. Årgången är 2014 och bjuder på ett fylligt vin med en balanserad strävhet. Vinet har en liten karaktär av mognadstoner som gör att vinet upplevs mycket harmoniskt. 

Till detta vin skulle passa att servera till helstekt oxfilé med hemslagen bearnaise eller en grillad halloumi med en risotto.

Starmont

Nr: 2512

Pris: 199kr

Se här vilka 129 Systembolag som har detta vin.

Till varmrätten:

Bag in Box? Jag har aldrig haft problem med förpackning i sig utan snarare innehållet. Och när det är en större fest så varför inte? Smidigt och numera finns det några bra viner att hitta i denna förpackning också. Glöm dock inte karaffen till serveringen. 

Detta vin är gjort på druvan Sangiovese, som är Toscanas stora blå druva. Liknande mat som till Starmont skulle fungera gott och väl.

Rocca di Montemassi 

Nr: 4586

Pris: 249kr (3liter)

Se här vilka 252 Systembolag som har detta vin.

Till tolvslaget:

Det finns ingen annan dag som vi i Sverige dricker så mycket champagne som på nyårsafton. Mitt tips är att vid denna tidpunkt på dygnet servera ett mousserande vin som har en tydlig restsötma. Dels har man kanske innan tolvslaget druckit både det ena och andra vilket gör att smaklökarna är något ur balans. Sedan kan det vara smart att fylla på med lite socker för att piggna till lite inför festligheter som tar vid efter tolvslaget. 

Moët & Chandon Ice Imperial dricks som den är eller med några isbitar. Personligen föredrar jag utan is. Sötman finns men ger detta vin en fylligare och smakrikare upplevelse. 

Moët & Chandon Ice Imperial Demi-Sec

Nr:77338

Pris: 445kr

Se här vilka 105 Systembolag som har detta vin.

Till tolvslaget:

I Champagne gör man utan tvivel världens bästa mousserande viner. Visst man kan hitta riktigt bra och goda mousserande viner från andra vinregioner runt om i världen. 

Så om man nu inte vill dricka champagne vid tolvslaget, så varför inte ta något som inte är i närheten av en champagne? Detta är inte ens klassat som ett vin då det har en bas av päron i sig. 

Xanté Sparkling & Pear är sött men tack vare en angenäm syra så blir det inte kladdigt. Självklart är det i både doft och smak mycket päron. 

Xanté Sparling & Pear

Nr: 77569

Pris: 99kr

Se här vilka 313 Systembolag som har detta vin.

GOTT NYTT ÅR!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *