Varför bör man ha en vinkaraff?

Det finns framförallt tre skäl till varför vi bör servera vårt vin via en karaff. Och det gäller oavsett om det är vitt, rött eller rosé. Även vinerna från Bag in Box bör få gå via en karaff. Undantag eller åtminstone försiktigt bör vi vara med mousserande viner och viner som blivit till åren. Undantagen tar vi dock en annan gång och fokuserar idag kring de tre skälen för att använda en vinkaraff.

 

Vinet behöver få andas

När man häller upp vinet i karaffen kommer syret att hjälpa till att lösa upp och frigöra massor utav aromer som vi annars skulle gå miste om. Alla har vi varit med om upplevelsen av ett nyupphällt vin och tänkt, ”det här smakade väl inte så mycket?”, för att vid sista skvätten av glaset tänka ”oj, nu börjar det likna något.”

 

Dekantera bort fällning

Allt vin innehåller en viss mängd sediment som med lagring går samman och faller ut från vinet och bildar små ”klumpar”. Dessa får man bort att genom först låta buteljen stå upp, minst någon timma gärna för att all fällning ska ramla ner till botten.

Efter öppning av en sådan butelj bör vi torka av insidan av flaskhalsen med en putsduk, då det gärna fastnar lite fällning där även om buteljen få stå upp. Vid upphällning håll karaffen lätt vinklad så att karaff och vinbutelj möts i ett uppochned vänt V. Därifrån hälls försiktigt vinet ner i karaffen, var noga med att inte hälla upp för mycket då vi likväl får med fällningen.

 

Vackert på bordet

Det estetiska är viktigt och att ställa fram en vacker karaff på bordet uppskattas alltid, speciellt när vinet kommer från en Bag in Box. 

 

Summering:

Unga viner och Bag in Box viner kommer ge er en påtalig skillnad i upplevelsen av vinet. Större försiktighet behöver vi inte häller ta i upphällningsförfarandet. Skulle rekommendera att vinet får lufta ca: 20-30 minuter för att uppnå full arompotential. Äldre viner bör vi hantera varsamt och tid i karaff kan handla om bara några minuter.   

Till butiken med vinkaraffer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *